Spelletjes van toen en nu

Als wij denken aan ambachten denken we ook vaak aan oude spelletjes. Je weet wel, spellen uit grootmoederstijd. Dat was puik! Er is een hoop veranderd op spelletjes gebied, maar toch is er ook veel hetzelfde gebleven. We nemen je even mee in het toen en nu.

Klassiekers online spelen

Als we het hebben over spelletjes dan kunnen we tegenwoordig niet om de consoles en gaming laptops heen. Iedereen heeft het over zijn nieuwe Playstation 5 of HP Omen laptop. En terecht, want vanaf je beeldscherm spelen is eindeloos qua mogelijkheden en al je gaming vrienden vanuit alle werelddelen kunnen moeiteloos aanschuiven.

Toch is het leuk om te zien dat veel spelklassiekers nog steeds gespeeld worden. Denk aan memory en tetris. Wat in de offline wereld eigenlijk gewoon kaartje-keer en met blokken spelen is. Ook een potje dammen wordt nog steeds veel online gespeeld. Leuk om te zien hoe tijdloos zo’n relatief oud spel op die manier blijkt te zijn.

Leuk weetje: Wist je dat Ganzenbord zijn oorsprong al vindt in de 16e eeuw. Het exacte jaartal van de introductie is onbekend. Maar er zijn veel afbeeldingen en geschreven tekst over dit spel. Het duurde echter tot 1640 totdat het spel ook in Nederland geïntroduceerd werd. Als je ziet hoe snel de ontwikkeling van spelletjes in één mensenleven gaat, kun je je amper voorstellen dat mensen honderden jaren geleden al ontspanning zochten in de vorm van ganzenbord.

Ambachtelijk buiten spelen

Toch nog even het bruggetje naar het verborgen ambacht. Want 100 jaar geleden was er een stuk minder speelgoed beschikbaar. Speelgoed was duur en was echt een ambacht om te maken. Denk aan houten auto’s, porseleinen poppen en knikkers. Speelgoed was minder vanzelfsprekend en je deed het echt met één stuk wat je letterlijk helemaal kapot speelde.

Des te leuker is het om te zien dat ze bij scholen nog steeds gebruik maken van speelgoed wat al jaren bestaat. Denk aan kloslopen, met een band rollen, steltlopen en natuurlijk voetballen. 

Olympische spelen

Het mooiste voorbeeld van oude spelletjes zijn de olympische spelen. De oudste sporten zijn zwemmen en atletiek. Daar had je tenslotte weinig tools voor nodig. Maar het feit dat de moderne Olympische spelen al sinds 1896 worden georganiseerd geeft aan hoe lang sommige ‘spelletjes’ al onveranderd zijn. Tennis bijvoorbeeld, was al onderdeel van de Spelen in 1896! Kun je je dat voorstellen, dat er meer dan 100 jaar geleden al getennist werd. Dus nog ver voor de wereldoorlogen en de uitvinding van Korfbal.