Beter presteren doe je zo – 3 tips

Je hersenen ondersteunen je bij elke ambacht. Denkkracht, gezond verstand, kennis en ervaring slaan we allemaal tussen onze oren op. Ongeacht welk ambacht of beroep we uitvoeren. De relevantie van je hersenen geldt al sinds het ontstaan van de mensen. Maar anno nu kunnen we onze hersenen ook ondersteunen met slimme tools. Ik noem het ‘ondersteunen’, maar misschien verandert dat in de toekomst wel naar ‘uitbreiden’. Een stukje gemak maar ook simpelweg beter presteren met minder moeite. Met deze tips presteer jij beter.  

Investeer in een goede laptop

Je computer of laptop is jouw back up voor je hersenen. To do listen afwerken, plannen maken, documenten schrijven, etc. Investeer dus ook in kwaliteit. Met HP Omen haal je bijvoorbeeld veel capaciteit en extra denkkracht in huis. Uiteindelijk bespaart een goede laptop je veel tijd en biedt het extra vermogen om taken doelgericht op te pakken en succesvol af te ronden. 

Een goede computer of laptop is dus niet alleen iets voor ‘kantoormensen’, maar is relevant voor elk ambacht of beroep. Dit gebeurt op ondernemingsniveau, zoals administratie, strategie en klantbeheer. Maar ook op individueel niveau, zoals resultaten meten, berekeningen maken en plannen uitwerken.    

Zorg voor voldoende rust

Een bekend wielrenner zei ooit: “De Tour de France win je in bed”. Zijn punt is dat herstel net zo, of zelfs belangrijker is, dan de training of prestatie. Om in het Tour-voorbeeld te blijven. Het is niet de beste die wint, maar degene die in die drie weken koers het minst inboet op zijn niveau en kwaliteit.

Door optimaal te herstellen blijf jij optimaal presteren. Als het tot een burn out komt, ben je écht te lang doorgegaan en ben je bijvoorbeeld afgezakt naar 40% van je kunnen. Natuurlijk kan je niet elke dag pieken, maar waarom zou je niet dagelijks 90% van je optimale niveau kunnen zijn? Nogmaals, voldoende slaap en rust laat jou excelleren.   

Winnen doe je nooit alleen

Winnen of optimaal presteren doe je niet in je eentje. Achter elke winnaar staat een team van mensen. Andere mensen maken jou beter en tillen je naar een hoger niveau. Voor individuele sporten geldt dat ook die topsporters een heel team achter zich hebben. 

Zorg er dus voor dat je met collega’s, klanten of kennissen blijft sparren. Wees open en bespreek je gedachtes. Soms is dat confronterend, maar uiteindelijk groei je boven jezelf uit. Dankzij jezelf, maar ook dankzij de mensen om je heen.