Hoe voorkom je achterstallig onderhoud bij machines

Voor veel bedrijven zijn de machines de echte drijvende krachten. Zij verwerken of produceren een halfproduct tot een uiteindelijk verkoopklaar product dat naar klanten gaat. Vaak kost een dergelijke machine enkele miljoenen bij aanschaf en wordt er jaarlijks ook een bedrag afgeschreven. Hoe zorg je dat je machines zich te snel afschrijven en waarde verliezen? Wij vertellen je hoe je achterstallig onderhoud kunt voorkomen.

Label alles netjes

Om achterstallig onderhoud te voorkomen is het nodig om de volledige onderhoudsgeschiedenis van een machine te weten. Door middel van typeplaatjes kun je dit eenvoudig bijhouden op een machine zelf. Je ziet het typenummer van een machine maar ook de eerste intreding. Op basis hiervan weet je altijd precies hoe oud een machine is en kun je periodiek onderhoud inplannen. Ook als het gaat om machines is het namelijk beter voor de portefeuille om te voorkomen in plaats van te genezen. 

Huur specialisten in

Je kunt er voor kiezen om het onderhoud van de machines zelf of door je personeel te laten doen. Echter zullen de eisen dan waarschijnlijk een stuk minder strak zijn dan wanneer je dit door een echte specialist laat doen. De kans dat een machine door een test heen komt is dan wellicht wat kleiner, maar zo voorkom je wel grote gebreken. Deze kosten vaak een stuk meer dan een preventieve vervanging van een onderdeel.

Bespaar niet teveel

Iedereen heeft wel eens van de uitspraak “goedkoop is duurkoop” gehoord. Deze vlieger gaat zeker en vast ook op voor het onderhoud van dure machines. Bij het onderhouden van een machine zullen er na verloop van tijd onderdelen vervangen moeten worden. Dit kan aardig in de papieren lopen. Stel jezelf echter altijd de vraag: levert downtime van mijn machine meer schade op dan een preventieve vervanging? Vaak verlies je meer omzet door stilstaande machines dan door kosten voor het onderhoud van machines.