Beginnen met ambacht doe je zo

Beginnen met ambacht

Ben je goed bent in een ambacht? En wil je hier meer mee doen? Ambachtelijk ondernemen is niet voor iedereen weggelegd. Je moet over meerdere vaardigheden, technische en professionele kennis beschikken. In deze blog bespreken we waar je rekening mee moet houden als ambachtelijke ondernemer.

Een goede werkplaats

Je computer of laptop is jouw back up voor je hersenen. To do listen afwerken, plannen maken, documenten schrijven, etc. Investeer dus ook in kwaliteit. Met Bedrijfsruimte in Zoetermeer haal je bijvoorbeeld veel capaciteit en extra denkkracht in huis. Uiteindelijk bespaart een goede laptop je veel tijd en biedt het extra vermogen om taken doelgericht op te pakken en succesvol af te ronden.

Een goede computer of laptop is dus niet alleen iets voor ‘kantoormensen’, maar is relevant voor elk ambacht of beroep. Dit gebeurt op ondernemingsniveau, zoals administratie, strategie en klantbeheer. Maar ook op individueel niveau, zoals resultaten meten, berekeningen maken en plannen uitwerken. 

Het ambachts leerproces

Vaak is ergens goed in zijn niet genoeg om meester te worden in een ambacht. Hierbij moet je goed opgeleid zijn en nieuwe kennis blijven vergaren. Denk hierbij aan kennis van tal van technieken, keuzes van grondstoffen of het optimaliseren van het gebruik van gereedschappen.

Inschrijven bij KVK

Elke startende ondernemer hoort zich in te schrijven bij in de handelsregister van de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst neemt je vervolgens op in de administratie. Na een aantal dagen ontvang je van de Belastingdienst je omzetbelastingnummer en je btw-identificatienummer.

Strategie

Wanneer je een eigen onderneming start is het van belang om goed de tijd te nemen om hiervoor onderzoek te doen. Bekijk wat jou beter of anders maakt dan de concurrenten. Bepaal vervolgens hoe je de markt op gaat met je product of dienst. Maak een gedegen marktonderzoek en bepaal je strategie voor de komende jaren.

Wettelijke eisen

Er bestaat geen diploma voor ondernemers. Wel is het verstandig om cursussen of opleidingen te volgen van het vak dat je uitoefent. Vooral bij ambacht is het soms nodig dat je aan bepaalde beroeps eisen voldoet. Wanneer je thuis aan het werk wilt, bekijk dan goed of dat wel mag volgens het bestemmingsplan. Hierbij is het belangrijk dat de ruimte wel veilig genoeg is. Denk hierbij aan brandveilig. Voldoet de ruimte aan de milieueisen en weet je welk afval je moet scheiden? De gemeente kan je helpen met het uitzoeken van de regels en wetten. 

Op zoek naar klanten

Het belangrijkste voor bijna elk bedrijf zijn klanten. Zonder klanten overleeft een onderneming niet. Hierbij is het belangrijk dat je de marketing goed hebt ingericht. Zorg voor een mooie en goed werkende site. Maak social media kanalen aan en zorg ervoor dat je een budget samenstelt voor de marketing. Door middel van online advertenties op social media en Google trek je al snel een gericht aantal kopers naar je website toe.

Uiteindelijk draait het erom dat je met plezier je ambacht uitvoert. Probeer goed aan te vullen wanneer het allemaal te veel wordt. Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Wij wensen je veel succes met het uitvoeren van je ambacht.