DE VOOR- EN NADELEN VAN EEN SELF DRIVE SAFARI

safari zambia

Wanneer jij op vakantie gaat naar Zambia, kan je op veel verschillende manieren rondreizen. Je kan ervoor kiezen om een groepsreis te doen of je kan kiezen voor een begeleide groepssafari, of je kan er voor kiezen om zelf rond te reizen. Mocht jij er voor kiezen om zelf rond te reizen, dan ga jij een self drive safari Zambia maken. Hierbij kan jij zelf je safari plannen, zelf bepalen wanneer je gaat rijden en welke route je gaat rijden. 

Voor zowel begeleide safaris als self drive safari zijn voor- en nadelen te bedenken. De ene vindt het juist prettig als er een uitgestippelde safari klaar staat, terwijl andere juist de vrijheid willen tijdens zo’n reis.

Hieronder worden een aantal voor- en nadelen genoemd van groepssafaris tegenover self drive safaris. 

VRIJHEID, FLEXIBILITEIT EN PLANNEN

Het eerste en ook grootste voordeel wat een self drive safari met zich meebrengt, is dat je zelf alle vrijheid en flexibiliteit heb. Je hebt geen route die je moet volgen of vaste tijden waarop je moet vertrekken en aankomen. Je kan ook zelf bepalen hoelang je bij de nationale parken blijft, want niet elk park zul je even leuk vinden. S ‘Avonds kan je zelf bepalen waar en wat je gaat eten en vooral ook hoe laat. 

Jij hebt zelf de controle over je reis, jij bepaalt alles. Voor velen zal dit het grootste voordeel zijn van een self drive safari. 

Bij elk voordeel hoort uiteraard een nadeel. Omdat jij zelf je reis bepaalt, ben je zelf ook verantwoordelijk voor de planning. Ben jij zelf iemand die niet zo goed in plannen is? Dan is een self drive safari misschien niet de beste keuze voor jou. Je moet namelijk je eigen route wel uitgestippeld hebben, zodat je ongeveer weet op welke dag je waar wilt aankomen en ook hoe laat. Je moet uitzoeken hoe laat de nationale parken open gaan en op welk tijdstip je er het beste kunt zijn voor het beste resultaat

GIDSEN HELPEN OVERAL MEE

Een groot voordeel van een begeleide safari zijn de gidsen die mee zijn. Zij weten natuurlijk waar je goed moet kijken voor wilde dieren of op welk tijdstip je het beste waar kunt zijn voor het mooiste resultaat. Gidsen geven vaak veel informatie tijdens de safari of wanneer je in een rij staat voor een registratie om het park binnen te treden. Deze informatie zal allemaal bijdragen om het beste resultaat uit je safari te halen. 

Daarnaast kunnen grensovergangen tijdens je reis soms lastig zijn. Het kost vaak veel tijd en het is ook een hoop papierwerk. Wanneer je met een gids reist, kan diegene jou hierbij helpen. Hij heeft het waarschijnlijk al honderd keer gedaan en hierdoor zal je sneller de grensovergangen passeren. 

Wanneer je kiest voor een self drive safari, heb je geen gidsen bij de hand. Geen gids die jou vertelt waar je moet kijken voor wilde dieren en geen gids die jou helpt bij de grensovergangen. Voor sommige mensen zal dit geen probleem zijn maar voor andere kan het zeker een nadeel zijn van zo’n self drive safari. Hoe fijn is het om zo’n gids bij je te hebben tijdens je reis? Dat is een overweging die je moet maken bij je keuze. 

MET VREEMDE MENSEN OP SAFARI

Wanneer je een self drive safari gaat maken, reis je met de mensen waarmee je zelf de safari wilt doen. Deze mensen ken je waarschijnlijk goed en met deze mensen kan je goed overweg. Je bepaalt hierbij dus zelf met wie je reist en met wie je in de auto zit.

Bij een begeleide safari kan het voorkomen dat je met meerdere gezinnen of stellen in een auto komt. Dit wordt vaak gedaan vanwege het milieu. Echter weet je dus niet van tevoren met wie je gaat reizen en of deze mensen een gezellig gezelschap zijn. Hierbij is het dus altijd afwachten of je een klik zal hebben met de andere reizigers. 

Voor sommige mensen zal dit meer bijdragen bij het maken van een keuze dan bij andere, maar dit is zeker iets waar je over na moet denken.