Hulp nodig bij het kiezen van het juiste hoortoestel? Probeer deze tips!

Wanneer het de hoogste tijd is om een hoortoestel te kiezen, blijkt het toch ineens wat lastiger te zijn dan je van te voren had verwacht. Er komt namelijk een hoop bij kijken. Net als bij het kiezen van een nieuwe auto, moet je een heleboel overwegen. Je hebt namelijk de mogelijkheid om te kiezen uit vele soorten hoortoestellen. Denk hierbij aan kleur, vorm, type en maat. Voor ieder oor bestaat er een ander gehoorapparaat. Wat je het beste kunt doen? Dat vertellen we je in deze blog. 

Welke type past bij je? 

Nadat je een hoortest hebt gedaan, weet de audicien dus hoe het gesteld is met je gehoor. Mocht je een hoortoestel nodig hebben, begin dan met het kiezen van een hoortoestel. Wat er ook met je gehoor is, je hebt de keuze uit een groot aanbod aan hoortoestellen, die passen bij jouw situatie. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een duurzame en oplaadbaar hoortoestel of gewoon een klassiek gehoorapparaat met hoorapparaat batterijen. De vraag aan jou; wat vindt jij het fijnst? 

Winkel met keurmerk 

Of je naar een speciaalzaak of landelijke keten gaat, let erop dat de winkel het keurmerk StAr (Stichting Audicienregister) heeft! Je vindt een overzicht van winkels met dit keurmerk op de website van audicienregister. 

In-ear of achter-het-oor 

Een winkel gevonden? Dan is het nu tijd voor de vraag; ‘Wil je een gehoortest in of achter je oor?’ De meeste mensen kiezen een hoortoestel achter het oor. Een toestel achter het oor sluit je gehoorgang niet af, waardoor het geluid dat je nog wel hoort niet wordt geblokkeerd. 

Een toestel in het oor valt minder op, maar laat ook bijna geen ruimte over voor geluid om erlangs te gaan. Daarnaast kan het een afgesloten gevoel geven of zorgen dat je eigen stem vervelend klinkt. Daarnaast leidt het ook tot overmatig oorsmeer, irritatie of broeien. 

Technologische ontwikkelingen 

Wil jij liever een van de nieuwste hoortoestellen? Let dan wel goed op of dit vergoedt wordt. Sommige nieuwe hoortoestellen hebben allerlei handig snufjes, waardoor je bijvoorbeeld heel eenvoudig je smartphone kunt koppelen. Dit zijn leuke extraatjes, maar dat betekent niet automatisch dat je een ander beter kunt verstaan dan een gehoorapparaat dat al langer op de markt is. Zorg daarom dat je de focus legt op je persoonlijke wensen en neem een apparaat dat voor jou het beste voelt!