Deze beroepen behoren tot een ambacht

aardpen slaan

Er zijn ontzettend veel beroepen waar je het bestaan niet eens van afweet. Toch zijn deze beroepen ontzettend belangrijk in onze samenleving. Zonder deze beroepen zou onze samenleving niet kunnen opereren zoals het nu doet. Wat deze beroepen zijn, lees je hieronder. 

Veiligheid

Wist je dat een aardpen slaan verplicht is sinds de jaren ‘70?  Een aardpen zorgt ervoor dat ontsnappende stroom de aarde in wordt geleid. Hierdoor wordt kortsluiting voorkomen. Een aardpen laten slaan is een klusje wat niet iedereen kan. Het laten slaan van een aardpen moet door een erkend professional worden gedaan. Ook al neemt het proces maar een uur in beslag, dit klusje kan zeker worden gezien als een ambacht. In het uurtje wordt er gekeken naar de grondsoort en de benodigde lengte van de aardpen om de juiste weerstand te bereiken. 

Molenaar

Een molenaar, de naam zegt het eigenlijk al. Een molenaar houdt zich bezig met molens. Hierbij gaat het vooral om het bezig zijn met het vermalen van bijvoorbeeld graan. Tegenwoordig houdt een molenaar zich vooral bezig met het onderhoud van een water of windmolen. 

Klompenmaker

Nederland staat bekend om zijn molens, rozen en klompen. Klompen worden gemaakt door een klompenmaker. Er worden hedendaags nog steeds klompen verkocht en klompenmakers zijn vooral te vinden op braderieën en jaarmarkten.

Barbiers

Misschien heb je er ooit van gehoord en misschien ook niet, een barbier. Een barbier verzorgd de baard van een man. Er zijn tegenwoordig nog behoorlijk wat barbiers te vinden. Vooral in het Midden-Oosten zijn er nog veel barbiers te vinden. Een barbier houdt zich bezig met het scheren, knippen en verzorgen van diverse soorten baarden. Maar door de komst van scheerapparaten en wegwerpmesjes zijn barbiers eigenlijk een beetje overbodig geworden. Tegenwoordig noemen veel kappers zich barbieren en is het mogelijk om naast je haar ook je baard te laten knippen. 

Schoenmaker

Er zijn nog behoorlijk wat schoenmakers in Nederland actief. Een schoenmaker maakt en repareert schoenen en andere lederen producten zoals jassen en tassen. Een schoenmaker is grotendeels vervangen door de massaproductie. Fabrieken zijn in staat om in veel grotere snelheid schoenen te produceren, dit heeft er voor gezorgd dat schoenmakers erg zeldzaam zijn. 

Smid

Een smid is iemand die van metaal diverse soorten voorwerpen maakt. Tijdens de middeleeuwen was het beroep van een smid erg populair. Tegenwoordig is dit werk overgenomen door machines en metaalbewerkingsbedrijven. Een smid verhit metaal tot boven de 1000 graden. Dit maakt het werk van een smid niet geheel ongevaarlijk. Het beroep van een hoefsmid is nog wel erg populair. Verder is er af en toe nog wel eens vraag naar restauratiesmeden voor gebouwen die gerenoveerd moeten worden of naar ornamenteel smeedwerk. Maar ook kunstenaar maken nog gebruik van smeedwerk.