Behoort de horeca tot een ambacht?

horeca terrasscherm

Een ambacht is een vak waarbij je iets met de hand maakt. Behoort de horeca daar ook bij? Sommige vinden van wel en sommige zeker van niet. In de praktijk is een ambacht veel breder dan iets wat je met je handen maakt. Hierbij gaat het om de aandacht en souplesse waarmee iets gedaan wordt. Hieronder lees je wat de horeca tot een ambacht maakt. 

Beleving

De horeca is een klasse apart. Ze verkopen namelijk producten én leveren een dienst. Hierbij is de kwaliteit van de producten net zo belangrijk als de dienstverlening. Maar ook de omgeving speelt een ontzettend belangrijk rol in de horeca. Ga je een dagje op een terras zitten met een restaurant zonder een horeca terrasscherm dan ervaar jij dat op een andere manier dan bij een restaurant die dat wel heeft. Dit zijn de minuscule details die belangrijk zijn in de horecawereld. Wanneer je als restaurant alles maar dan ook alles in detail op orde hebt. Dan kan je dat zeker zien als een ambacht. 

Kwaliteit

De kwaliteit van de producten die je levert moet van topkwaliteit zijn. Dat betekent dat je zoveel mogelijk alles zelf maakt en niet afkomstig is van massaproductie. Wanneer je dit goed en creatief aanpakt heb je de kans om een Michelinster te krijgen. De Michelinster is een onderscheiding die restaurants krijgen met een goede tot zeer goede keuken met een uitstekende bediening. 

Zelfstandigheid

In veel ambachten werken ambachtslieden alleen. Ze leveren namelijk maatwerk. In de horeca werk je echter met een team. Wel is het zo dat één ieder zijn eigen specialiteit uitvoert  Zo is er één chef-kok en is er één manager bediening die ervoor moeten zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld wordt

Marketing

Wanneer er veel tijd en moeite wordt gestoken in een horeca onderneming wil je natuurlijk dat er mensen zijn die hier ook van kunnen genieten. Je horeca onderneming moet dus aan marketing doen. Hierbij moet de kwaliteit en souplesse die in de onderneming worden gestoken naar de buitenwereld worden overgebracht zonder dat dit te overdreven wordt gedaan. Hoe je dit doet? Mond tot mondreclame. Een goede service met goede producten zorgt ervoor dat klanten je horeca onderneming door vertellen aan vrienden en familie. Dit is de belangrijkste vorm van marketing bij een ambachtshoreca. Wanneer er teveel online marketing wordt uitgevoerd is dit nadelig ten aanzien van de onderneming. 

Onze conclusie luidt: Niet alle horeca behoort tot de ambacht maar er zijn restaurants die zich hier wel toe kunnen rekenen.