3 ambachtelijke beroepen waar veel vraag naar is in 2021

Ambachtelijke beroepen

De laatste jaren worden er steeds minder praktijkgerichte opleidingen gevolgd. Er werd nogal denigrerend naar gekeken omdat de werkomstandigheden zwaarder zijn en andere opleidingen zouden beter voor je toekomst zijn. Hierdoor is er op de arbeidsmarkt een tekort ontstaan aan gespecialiseerde praktijk beroepen. In dit artikel zetten we een paar van die beroepen op een rijtje waar in 2021 veel vraag naar zal zijn.

Installatiemonteurs

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Het wordt zo belangrijk, dat er in de toekomst strenge maatregelen vanuit de overheid worden opgesteld om de CO2 uitstoot te verlagen. Dit heeft vooral betrekking op bouw- en installatiebedrijven. Hierin zal het nodige werk verricht worden in de energietransitie. Warmtepompen moeten geïnstalleerd worden, de vraag naar zonnepanelen stijgt ontzettend hard, de isolatie van huizen moet aangepakt worden en ga zo maar door. Dit is een pittige uitdaging voor de bouwsector omdat het aanbod van goed personeel aan het krimpen is, terwijl de vraag naar installatiemonteurs stijgt. Naast de bouw moeten er ook laadpalen worden aangelegd in heel Nederland. Elektrisch rijden wordt de toekomst van de transport.

Loodgieters

Door de vorige crisis is de bouwsector hard geraakt. De meeste projecten kwamen stil te liggen en veel mensen verloren hun baan. Vooral voor de vakmensen zoals loodgieters zaten in een moeilijke periode. Hierdoor is er nu een tekort aan goede loodgieters. Uit onderzoek van UNETO – VNI blijkt dat we in Nederland ongeveer 800 loodgieters per jaar te kort komen. De laatste jaren zien we sterke stijging van vacatures die niet vervuld kunnen worden. Goede loodgieters zijn daarnaast schaars omdat het vak meer vereist dan mensen van te voren denken. Een loodgieter zit niet meer de hele dag met zijn hoofd in de keukenkast of met zijn hand in de wc. Tegenwoordig leggen ze waterleidingen aan, optimaliseren ze riolering systemen en maken ze woningen energiezuiniger. Steeds meer mensen willen hun woning energiezuinig maken. Ook dit zorgt weer voor een stijgende vraag naar loodgieters.

Timmermannen

De schaarste van vakmensen op de arbeidsmarkt begint langzamerhand een serieuze bedreiging te vormen voor de groei van de economie. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat de bouwsector niet meer weet waar ze goede timmermannen vandaan moeten halen. Dit komt omdat steeds minder jongeren een opleiding kiezen voor praktijkgerichte banen zoals timmerman. In de vorige crisis waren dit namelijk de mensen die hun baan verloren. Nu is het echter zo dat de bouw in een zeer goede periode zit en een tekort aan vakmensen heeft. Praktijkgerichte beroepen moeten onder andere door de overheid beter gestimuleerd worden onder de jongeren. Ondanks dat deze banen risico lopen in tijden van crisis, zijn het de vakmensen die altijd nodig zullen zijn om de economie weer op te bouwen.