Hoe kies je een goede vakopleiding uit?

Vakopleiding kiezen

Het maken van een keuze voor een studie wordt door veel mensen als een enorm lastige opgave beschouwd. Tegenwoordig zijn er namelijk ontzettend veel mogelijkheden en de meeste mensen hebben nog geen idee wat ze willen gaan doen. Daarnaast hebben ze het gevoel dat de keuze voor een studie bepalend is voor de rest van hun leven. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. In de praktijk doet namelijk  60% van de Nederlanders totaal ander werk dan waarvoor zij zijn opgeleid. In dit artikel leg ik uit hoe je een goede vakopleiding kiest. 

Leer jezelf kennen 

Het maken van een keuze voor een goede vakopleiding begint bij jezelf. Om een goede keuze te maken, is het van belang dat je jezelf goed kent. In plaats van gelijk te kijken naar welke opleidingen er allemaal zijn, kijk eerst naar je eigen interesses. Waar ben je goed in? Wat vind je leuk om te doen? Probeer daarnaast ook advies te vragen aan vrienden en familie. Misschien helpt dit bij het in kaart brengen van je interesses. Vervolgens ga je op zoek naar een vakopleiding dat bij je interesses past. 

Doe een studiekeuzetest

Er zijn ontzettend veel verschillende opleidingen beschikbaar van deeltijdopleidingen tot BBL-opleidingen. Daarnaast zijn er ook nog allerlei verschillende scholen die de opleidingen aanbieden. Om jouw interesses duidelijk in beeld te brengen, kun je een studiekeuzetest maken. De resultaten uit een studiekeuzetest bieden als hulpmiddel om de keuze makkelijker te maken. 

Meeloopdagen en proefstuderen

De meeste scholen bieden meeloopdagen en proefstuderen aan. Dit is de ideale graadmeter om erachter te komen of de opleiding bij je past. Tijdens de open dagen hoor je namelijk vooral de goede kanten van de opleiding, omdat de scholen jou graag als nieuwe student willen verwelkomen. Bij meeloopdagen en proefstuderen ontdek je hoe de opleiding er in werkelijkheid uitziet en wat je kunt verwachten. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om achter alle ins en outs te komen. Dit helpt je bij het maken van een goede keuze. 

De kans op een baan

De keuze voor een goede vakopleiding is ook afhankelijk van de baanzekerheid. Het is natuurlijk het belangrijkste dat je een opleiding volgt dat je leuk vindt. Alleen zou het zonde zijn als je een studie afrondt en vervolgens niet aan een leuke baan komt. Het zal niet de grootste factor zijn in het maken van een studiekeuze, maar ik zou er zeker wel rekening mee houden.