Eigen haarmasker maken? Dit is wat je er voor nodig hebt

DIY haarmasker

Wil jij een eigen haarmasker maken, maar ben je op zoek naar de juiste ingrediënten? No worries, we got you! In veel haarmaskers zitten producten die je eigenlijk liever niet in jouw haren smeert. Het is dus logisch dat je een eigen haarmasker wilt maken, omdat je op die manier zelf in de hand hebt wat er aan ingrediënten ingaat. Maar hoe kun je nu eigenlijk een eigen haarmasker maken? In dit artikel leggen we je graag uit welke DIY haarmaskers elk haartype nodig heeft en hoe je deze kunt maken.

Het belang van eigen haarmaskers

Het is belangrijk dat je jouw haar regelmatig de nodige liefde geeft die het nodig heeft. Zeker wanneer jouw haar het zwaar te verduren heeft. Vrouwen die hun haar vaak laten verven en die het haar stylen met een föhn of stijltang, kunnen een haarmasker goed gebruiken. Uiteraard is het belangrijk dat wanneer jouw haar in aanraking komt met hitte, je hiervoor beschermende middelen gebruikt. Buiten dat heeft het gebruik van een eigen haarmasker nog meer voordelen. Het voedt het haar, maakt het haar beter doorkambaar en voorkomt gespleten haarpunten. Na zo’n heerlijk eigen haarmasker voelt jouw haar zijdezacht aan!

DIY haarmaskers voor verschillende haartypes

Wanneer je een eigen haarmasker gaat samenstellen, is het belangrijk om te achterhalen welk haartype je hebt en wat voor behandeling jouw haar op dat moment nodig heeft. Vrouwen met krullen hebben bijvoorbeeld een hele andere voeding voor het haar nodig dan vrouwen met stijl haar. Daarom gaan we nu dieper in op het maken van eigen haarmaskers voor ieder haartype. 

Eigen haarmasker maken voor droog haar

Dof, droog en beschadigd haar is helaas een veelvoorkomend probleem. Het gebeurt voornamelijk wanneer jouw haar veel wordt blootgesteld aan het gebruik van warmtebronnen zoals stijltangen en föhns. Als je een eigen haarmasker voor droog haar wilt maken, heb je de volgende benodigdheden nodig:

  •  één of twee avocado’s
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel honing

Werkwijze: Zorg in ieder geval dat je een blender in huis hebt. Dat maakt het een stuk makkelijker. Vervolgens stop je de avocado en de banaan in de blender. Daar voeg je 1 eetlepel honing en olijfolie aan toe. Blend het geheel een aantal seconden op de hoogste stand. Het wordt dan een sausje. Dit sausje smeer je in op droog haar en laat je zo’n 30 minuten inwerken. Om het proces een handje te helpen kun je jouw haar in aluminium wikkelen en er een warme handdoek omheen wikkelen. Was het haar vervolgens goed uit.  

DIY haarmasker voor geverfd haar

Geverfd haar heeft weer een ander soort haarmasker nodig. Voor dit masker heb je nodig:

  • ¼ komkommer
  • 1 ei
  • 1 eetlepel olijfolie

Werkwijze: Het stuk komkommer snijd je in kleine stukjes en stop je in een blender. Voeg hier 1 ei en 1 eetlepel olijfolie aan toe. Vervolgens blend je alles tot een geheel met de blender op de hoogste stand. Het wordt nu meer een papje dan echt een sausje. Het papje kun je vervolgens op droog haar insmeren en 30 minuten laten inwerken. Om het proces een handje te helpen kun je jouw haar in aluminium wikkelen en er een warme handdoek omheen wikkelen. Was het haar vervolgens goed uit.  

Zelf een haarmasker maken voor krullend haar  

Krullen kunnen prachtig staan, maar niet goed verzorgde krullen kunnen juist voor een hoop ergernis zorgen. Het laat je haar heel dof, droog en pluizig lijken. Een eigen haarmasker speciaal voor krullen kan je hierbij helpen. Het haarmasker zorgt ervoor dat de krullen gehydrateerd worden waardoor het er weer stralend uit zal zien. Wat heb je nodig?

  • Honing
  • Eieren
  • 2 eetlepels olijfolie

Werkwijze: Allereerst zul je het ei moeten loskloppen. Als je dat gedaan hebt voeg je hier 1 of 2 eetlepels honing aan toe en ook de olijfolie. Het geheel moet je vervolgens goed doorroeren. Het egale masker dat ontstaat verdeel je vervolgens in je haar en laat je zo’n 3 uur intrekken. Om het proces een handje te helpen kun je jouw haar in aluminium wikkelen en er een warme handdoek omheen wikkelen. Was het haar vervolgens goed uit.  

Succes met het maken van jouw eigen haarmasker

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan onze tips om zelf een eigen haarmasker te maken. Vind je het teveel gedoe? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een kant en klaar haarmasker te kopen. Zelf zijn wij hier geen voorstander van, omdat er ingrediënten in kunnen zitten die eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor jouw haren.